Home / ЗА ВЕЧЕРЯ ВКУСНО И БЪРЗО / Содена питка за Бъдни вечер
Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер се приготвя по традиция, тя трябва да е постна, без яйце и мляко. Става толкова вкусна и дъхава, че ти се иска да си хапваш само нея с шарена сол.

Продукти:

sodena pitka1 кг брашно

1/2 л. вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода

2 с.л. оцет

2 с.л. олио

Рецепта:

От брашното (1 кг) се отделя малка част, която се запазва за измесване (от 1 кг брашно се отделят 150 г). Останалото тесто се пресява два пъти. Поставя се в тава, като в брашното се оформя кладенче. В него си изсипват содата (1 ч.л.), солта (1 ч.л.), оцетът (2 с.л.) и олиото (2 с.л.). Започва се замесване, като постепенно и на порции се добавя хладка вода (1/2 л.). Меси се хубаво, докато се получи гладко тесто, което продължава да се меси, докато не пусне мехури. Смята се, че истински вкусната питка за Бъдни вечер трябва да се удари най-малко 30 пъти в кухненския плот, за да пусне мехури.

След това се поставя в намазана с олио тава и с помощта на две вилици се оформят декорации върху питката. По традиция се оформя кръст, но в много български семейства декорацията е различна, спрямо обичаите на рода. Също в тази питка се поставя паричка, като се смята, че на когото се падне комата с паричката, той ще носи парите в дома в следващата година.

Питката се пече при 180 градуса до готовност, което обикновено отнема 40-50 минути.

Източник: http://www.1001recepti.com

Содена питка за Бъдни вечер
4.5 (90%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top