Home / ЗДРАВЕ / Хомеопатията като лечение

Хомеопатията като лечение

Хомеопатията е метод от алтернативната медицина за лечение и профилактика, популярен в целия свят. Тя се използва при хронични заболявания, намира широко приложение в стоматологията и ветеринарната медицина. При хомеопатичното лечение се използват природни елементи за подпомагането на оздравителния процес и стимулирането на естествените защитни механизми на организма.
В основата на хомеопатията стои използването на вещество, подобно на това, което причинява симптомите на съответното заболяване при здрави хора. Според хомеопатичната теория, човешкият организъм може да се лекува и защитава сам, с природни вещества и чрез алтернативни методи.
Другият основен принцип на хомеопатията е минималното количество на лекарството. Смята се, че колкото по-малко количество се използва от едно лекарствено вещество, толкова по-голям ефект ще има то. При лечението се обръща по-голямо внимание на самата причина за болестта, а не на последиците от нея. Това гарантира напълно оздравяване и предпазване от повторна поява на заболяването според хомеопатите.
Традиционната медицина отрича хомеопатията и залага на лекуването на симптомите с противоположни лекарствени вещества. Според лекарите, пациентите рискуват да им бъде поставена диагноза, когато заболяването е в напреднал стадии, ако се доверяват изцяло на лекари-хомеопати.
Поддръжниците на хомеопатичното лечение пък твърдят, че то стимулира оздравяването, като действа по посока на реакцията на организма, а не срещу него без да го променя или излага на вредни влияния.
Хомеопатията се занимава с цялостното състояние на пациента, а не само с определен проблем. Тя може да лекува всички болести, които могат да бъдат излекувани чрез официалната медицина, а също и алергии, възпалителни процеси, обриви, екземи, травми, изгаряния, стресови състояния, нервни заболявания. Хомеопатичното лечение е ефективно при умствено и физически изостанали деца, при хора с емоционални проблеми, фобии и т.н. Има данни за успешно лечение на алергии, сенна хрема, главоболие, мигрена, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми, хронична умора. Лекарите-хомеопати съветват пациентите си да избягват кафе, силен зелен или черен чай и билки по време на хомеопатичното лечение. Също така, пациентите трябва да обърнат внимание на приема на витамини, минерали и хранителни добавки и да се консултират за диетата си с лекар.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top