В някои европейски страни, наричат това божествено червено вино с плодове и цитрусов аромат – Сангрия. Рецептите за приготвянето му, търпят различни вариации. Тук ще ви предложим нашия вариант, който ще ви изненада с благородния си вкус.
1 литър добро, сухо червено вино
50 мл коняк /или 1-2 капки конячна есенция/
2 с.л. мед или захар
1 лимон
1 портокал
1 ябълка
1 праскова /плодовете могат да бъдат подбрани според сезона и вашия вкус/
1 пръчка канела, няколко зрънца карамфил, 2 цветчета звездовиден анасон – по желание.
Измийте добре плодовете. Разрежете портокала на две, изцедете сока на едната половина, а другата нарежете на едри кубчета, без да го белите. Нарежете плодовете на еднакви по големина кубчета и ги прехвърлете, заедно със сока в голям съд, с вместимост поне 2 литра. Добавете останалите продукти и виното. Разбъркайте и похлупете добре съда. Оставете го в хладилник поне за 2 часа, за да се поемат ароматите. При сервиране, в чашите поставяйте бучка лед и по няколко ароматни парченца от плодовете.