Home / АКТУАЛНО / Как да намалим риска от рак на яйчниците
Как да намалим риска от рак на яйчниците

Как да намалим риска от рак на яйчниците

Рак на яйчниците – ето какво трябва да знаете за рисковете, ранното откриване и превантивните мерки

От общо 22 000 разболели се жени от рак на яйчниците през 2013 г. в САЩ 14 000 умират от болестта. Насърчителната новина е, че 20 процента от случаите на рак на яйчниците се намират на ранен етап, и около 94 процента от пациентите живеят по-дълго от пет години след поставяне на диагнозата.рак на яйчниците

Кои жени са предразположени към рак на яйчниците?

Учените смятат, че 10 процента от случаите са наследствени, а останалите 90 процента са случайни. "Базовият риск на една жена от рак на яйчниците е едно на 70, или 1.7%. При наличие на роднина с болестта, рискът се увеличава до 7%”, обясняват специалистите. Ако жената има фамилна обремененост, е добре да си направи генетично изследване. Жените, които носят наследени генни мутации, имат значително повишен риск от рак на гърдата и рак на яйчниците.

Много гинекологични онколози насърчават пациентките си със силна фамилна анамнеза за рак на гърдата и рак на яйчниците след детеродна възраст да прибягнат до хирургично отстраняване на яйчниците. Това намалява риска от рак на яйчниците с 80 до 90 процента.

Ракът на яйчниците не е най-честият гинекологичен рак, но е най-смъртоносният. Ето и кои са начините за откриването му:

–         Цитонамазка: Цитонамазката открива наличието на рак на шийката на матката, не на яйчниците, но тя показва дали са необходими още допълнителни тестове.

–         Симптоми като: подуване на корема, коремни болки, затруднено хранене, често уриниране

–         Скринингов тест: В момента най-популярните тестове за откриване на рак на яйчниците са трансвагинален ултразвук (TVUS) и кръвен тест на CA-125.

Как да намалим риска?

  • Използвайте контрацептиви.
  • Препоръчва се здравословен хранителен режим, богат на витамин E, зелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци като броколи, зеле и карфиол, и с нисък прием на червено месо и млечни продукти.
  • Ежегодна цитонамазка
  • Кърмене
  • Отстраняване на яйчниците

Още здравни съвети ТУК!

Посетете и Фейсбук страницата ни!

Как да намалим риска от рак на яйчниците
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

  • Scroll To Top