Home / ДИЕТИ / Как да не усещаме глад

Как да не усещаме глад

Процесът на хранене е ежедневие. Замисляли ли сме се обаче, дали той е физиологичен или емоционален? Съществува ли реалното усещане за глад?
Лекари споделят, че на храненето може да се гледа като на заместител, който има своя емоционален фон. В зависимост от вида храна, която консумираме, би могло дори да се прецени от какво имаме нужда, какво ни липсва.
Смята се, че хора, които се хранят лакомо и не могат да престанат да се хранят, въпреки че вече са погълнали големи количества имат емоционални проблем. Обикновено техният начин на мислене е „Имам проблеми или празноти в живота си. Тъкмо заради това няма да ми е празен и стомаха“. Често може да хапват различни чипсове, солети, докато гледате телевизия. Но едва ли си задават въпроса: „Имам ли нужда от тях? Наистина ли съм гладен?
Това, което може да се опитате да направите за вашето фалшиво „усещане за глад“ е да започнете да следите организма си. Кога той има истинска нужда от харана и кога трябва да кажете „стоп“. Ето тук е и трудният момент. Как може да се спре, въпреки осъзнаването?!
След като сте установили, че гладът е емоционален. Днес ви е скучно и се тъпчете вече половин час с шоколад, просто го отместете. Намерете друг вид дейност, който ще запълни този глад. Защо не се обадите на приятелка? Уговорете си среща. Може днес да ви е ден за мързелуване, но ако не искате денят ви да мине в безцелно тъпкане, по-добре се разходете! Или за да не усещате глад- винаги правете нещо. Това трябва да се превърне в мото.
Може да правите подробен график, особено що се отнася до дните, в които сте почивка. Не оставяй празно място (в графика)! Ако не искате да е толкова скучно, си измислете игри. Напишете си картончета, сложете ги някъде и всеки път когато ви се прииска да отворите пакетче чипс, просто изтеглете картонче! То ще ви даде указания какво трябва да свършите и така няма да бездействате.
А замисляли ли сте се, какво ще стане, ако нямате големи запаси на храна в къщи. Това определено би свършило работа. Няма да имате залежи от „junk food”. Ако се събуди истинският глад във вас, то ще се наложи да отидете до магазина, след това да приготвите ястието и чак тогава да се насладите на вкусовите качества, които сте постигнали.
В случай, че подобен вид дейности не помагат, то за да запълните емоционалния глад е най-добре да се консултирате с психолог!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top