Home / ЗДРАВЕ / Най-разпространените болести сред жените

Най-разпространените болести сред жените

Всички жени са наясно, че съществуват много така наречени „женски болести“, но колко всъщност знаят кои са? Възможно е да имате някои от тях, а дори да не го подозирате. Факт е, че в забързаното ни ежедневие често забравяме да се грижим за себе си. Но най-малкото, което може да направим е да отделим няколко минутки и да се запознаем с най-разпространените болести и техните симптоми.
Смело може да поставим смущенията в менструалния цикъл като най-разространената женска болест. Всяка жена е чувала за тях – било то от личен опит или пък от близка приятелка. Има 5 познати вида смущения. Първата е болезнената менструация. От самото й име става ясно какво представлява. Втората е обилната менструация, когато количеството на менструалната кръв е повече от нормалното. Третата е обратната – оскъдна, при която кървенето е съвсем слабо и не трае повече от 2-3 дни. Следва нередовната менструация. При нея месечния цикъл е на повече от 35 дни или пък обратното – на по-малко от 21.
Второто много разпространено заболяване е ерозия на шийката на матката.
За много жени този термин всява паника, тъй като се свързва с предраковите заболявания.Ерозията е незарастваща рана на лигавицата. 1-2 години може да продължи без да се забележат никакви симптоми и смущения, което я прави много опасна. Тя може да се причини при травми, получени в процес на сексуален акт, инфекция – херпес, сифилис; дори и от химични вещества като контрацептиви.
Миомата на матката е следващата често срещана женска болест.  Миомата може да предизвика обилно и по-продължително кървене по време на менструация, придружено с болка. Често първият симптом е подуване в долната част на корема. Като правило, може да се появи на всяка жена, която има менструация. След спирането й, момата може да намали обема си, но не и напълно да изчезне.
На четвърто място поставяме колпита или така нереченото „бяло течение“. Да, тази женска болест е много добре позната на всички жени, всяка го е имала поне веднъж. Най-общо това е течение от влагалището на жената, което не е в нормата с нормалната секреция от влагалищната зона. Причинителите му са най-различни. А самия колпит е когато бялото течение е диагностицирано след направена бактериална проба на влагалищния секрет.
И накрая, но не и на последно място поставяме кистата на яйчниците. Това е заболяване, появяващо се при всяка втора жена. Тази женска болест представлява образувание, съдържащо течност. Мехурът нараства, което може да доведе до дискомфорт и до силни болки. Срещат се органични и функционални кисти. Първите са свързани с месечния цикъл и не се нуждаят от операция.
Като цяло, единствения сигурен начин да се убедим, че не страдаме от някое от тези женски болести, е да се подлагаме на профилактичен преглед поне веднъж годишно. Нека се погрижим за най-важното в живота ни – нашето здраве.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top