Home / МАМА / История на контрацептивите

История на контрацептивите

В днешно време най-разпространеният начин за контролиране на раждаемостта при младите жени на възраст между 14-30 години са контрацептивите. Голяма част от жените решават, че това е най-благоприятният и най-сигурният начин, който ще им даде възможност да решат, кога е дошло време да създадат своето потомство. Каква е историята на контрацептивите? Кога са се появили те и разбираме ли истинската полза от тях?
Контрацептивите са хапчета, които са комбинация от естроген и гестаген. Това са двата женски хормона. Концепцията за оралните контрацептиви е развита от Лудвиг Хаберланд (1921). След неговата смърт, идята му продължават да развиват други изследователи.Така първите противозачатъчни хапчета се появяват на бял свят като препарат, който може да намали болките по време на цикъл. По онова време, препарат съдържа високи нива на двата женски хормона. На 23 юни 1960 година Shering AG успява да прокара път на препарата първо на австралийския, а след това и на немския пазар. Тази година не само променя историята на раждаемостта, а започва да я забавя и контролира. Тогава Хапчето вече официално е обявено като първия орален контрацептив. С времето изследователите продължават да работят върху нивата на хормоните. Днес те са ниско дозирани и без голям риск от нежелани реакции.
Интересен е фактът, че първоначално хапчетата можело да се приемат само от омъжени жени и то с изричното съгласие на съпрузите им. Нека не забравяме, че в онези година сексът преди сватбата е бил табу и не е било нужно да се вземат каквито и да било предпазни средства преди това.
По-късно през 1968 година са Студентските движения, появяват се и Движенията за правата на жената. Темите сексуалност и предпазване престават да бъдат табу. Резултатът: както жените, така и мъжете започват да разбират потребността от оралните контрацептиви. Приемът на оралните контрацептиви не само предпазва жената от непланирана бременност, но и дава възможност да спокойно да завърши своето образование. Смята се, че друга полза е осъзнаването на брака. Ако някога сексуалният контакт и сключането на брак заради настъпила бременност са вървяли ръка за ръка, то през 70-те благодарение на приема на хапчета делът на тези бракове, които чето са стигали до развод, е намалял. Тъкмо този рязък спад на раждаемостта през 70-те години в Германия е известен с Pillenknick”, а в Щатите като „Pill Divide”. С времето оралните контрацептиви започват да се приемат доста радушно от жени в западните и източните индустриални страни. Днес орални контрацептиви се приемат от над 60 млн. жени по цял свят.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top