Home / АКТУАЛНО / Оценка на риска
Оценка на риска

Оценка на риска

      Срещу чистата наука може да се противопостави само всезнаещата практика. Медиците са доказали, че най-добре е жените да раждат в интервала 20 – 24 годишна възраст. Но има особеност –  жените-девойки не са готови емоционално да посрещнат промяната в живота си и да поемат отговорността за новия човек. Просто още не са достатъчно възрастни. Или казано по друг начин, емоционалната зрелост идва след физическата. И тук се появява терминът „ възрастна първородка”, въпреки че в наши дни 35 годишна бременна не попада автоматично в групата с висок риск от усложнения. Кога е най-добре да се ражда?

   Ако една жена на 35 и повече години не е безплодна и  не е помятала, има шанс да роди нормално и здраво бебе толкова висок, колкото и двайсетгодишна жена. Това е резултат от изследване, проведено в САЩ. Но в същото време е ясно, че бременност след 35 не може да бъде напълно освободена от риск. Ако се спазват съответните правила и изходните данни са добри, той може да бъде минимален. Обаче може да се окаже, че забременяването е трудно. Има данни, че след 35 години детеродната способност намалява. Вместо четири месеца за забременяване понякога са необходими от 6 до 12, казва Сали Дорфман, акушер-гинеколог от Ню Йорк. Но голямата опасност, на която са изложени къснораждащите жени, е свързана с генетичните отклонения на детето, особено със синдрома на Даун.

   Доказано е статистически, че опасността да се роди дете с болестта на Даун при 40 годишните родилки е девет пъти по-голяма, отколкото при 30 годишните. Не трябва да се осланяме на това, че процентното изражение на синдрома на Даун в случая е един процент за 40 годишните и три процента за 45 годишните – така излиза, че вероятността да се роди здраво дете е от 99 до 97 процента. Но какво ще изпитат онези, на които се падне да изпият горчивата чаша? На тях манипулираната статистика няма да им помогне, там неблагополучието ще е 100 процента.

   При 35 годишните бременни по-често, отколкото при по-младите, се появяват усложнения на здравето по време на бременността, особено изразени по отношение на диабета и високото кръвно налягане. Тук съотношението е 6 процента при по-възрастните и 1,3 процента при младите. Отлепване на плацентата и патологични промени на плода са по-висок процент при по-възрастните родилки. Тук се налага лекарска намеса и това може да има последствия и за детето, и за майката. Увеличава се вероятността от спонтанен аборт. Раждането може да е трудно, най-често става чрез операция. Средната продължителност на раждането при къснораждащите жени обаче превишава тази на младите само с 45 минути.

  Но има и непреодолими факти – по-възрастните жени по-дълго време са били изложени на токсичното въздействие на веществата от околната среда. В този смисъл може да има неблагоприятни последствия върху възможността за забременяване и върху протичането на бременността.

  Всички изброени опасности могат да бъдат сведени до минимум, ако жената, която планира бременността си, отрано се подготви физически за отговорния период от живота си. Органите на плода се формират в първите дванайсет седмици от бременността, и през това време плодът е по-уязвим. Затова трябва предварително да се избере правилното хранене, да се откажат цигарите, кафето и наркотиците, да се правят разрешените физически упражнения и да се приемат витамини в разумни количества. Така се увеличава възможността за лека бременност и за раждане на здраво дете. В никакакъв случай бременността не е време за физически натоварвания.
  Правилната оценка на възможния риск може да помогне на първораждащата по-възрастна жена да намали стреса по време на бременността, който често води до усложнения по време на раждането. Не трябва да се приема бременността в по-късна възраст като страшна опасност – така човек може да се разболее само от мисълта за евентуални неприятности. Правилно е да се мисли положително и да се следва пътя, начертан от природата и от лекарите. А изборът на време за раждане е личен. Но с оглед на горенаписаното.

Още здравни съвети можете да откриете на Здраве за жената

Оценка на риска
4.5 (90%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top