Home / ЗДРАВЕ / Полезен ли е зехтинът

Полезен ли е зехтинът

Кой ли не е чувал за зехтина? Във всеки втори дом има от този продукт – използваме го за най-вече за готвене, но той се съдържа и в много козметични продукти и сапуни.
Зехтинът представлява растителна мазнина, която се извлича от плодовете на маслиновите дръвчета. Наричат я „подарък от боговете“, поради многото си полезни свойства.
Това е една от най-здравословните и бедни на мазнини съставки. Богата е на витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.
Зехтинът запазва своята неосапунена фракция, която съдържа елементите: стероли – те блокират поглъщането на холестерола от червата; токофероли, каротин и
витамин А – имат свойствата на антиоксиданти; фосфолипиди – това са главните компоненти на клетъчните и невронните мембрани; хлорофил – придава зеления цвят на маслото и стимулира растежа на клетките, еритроцитите и левкоцитите, и др.
Този естествен антибиотик спомага при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Той може и значително да намали нивото на „лошия“ и да увеличи „добрия“ холестерол. Увеличава еластичността на артериалните стени и намалява риска от образуването на тромбози.
Един голям плюс на зехтина е и, че намалява процесите на стареене на организма. Също, с негова помощ може да се намали образуването на белези по кожата. За премахване на мазолите по краката, компрес от него и малко нарязан чесън, върши чудеса. За уморени крака, пък се масажира малко зехтин, с белтък от яйце и се намазва върху засегнатото място.
Той е много подходяща съставка за много козметични продукти. Може да се използва за запазване на дълготраен тен, за блестящо бели зъби, за по-красиви и здрави ръце, за справяне с бръчките и много други.
Да, зехтина има много полезни свойства. Така че, следващия път, когато попаднете на продукти, съдържащи тази лечебна съставка, бъдете сигурни, че качеството на продукта е безспорно.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top