Home / АКТУАЛНО / В ЕС ще се лекуваме с равностойни права.
В ЕС ще се лекуваме с равностойни права.

В ЕС ще се лекуваме с равностойни права.

Като граждани на ЕС ще можем да се лекуваме във всички страни членки на съюза с равностойни права.

DoctorБрюксел премахва ограниченията за лечение в ЕС. Европейската комисия въвежда промени в закона за лечение в чужбина и здравното обслужване в Общността за европейски граждани.

Европейския съюз ще изгради мрежа на здравните заведения и техните специфики на територията си, с оглед възможноста гражданите да могат да правят избор на здравно заведение.

Какво на практика означава това? Ако гражданин на една една страна пожелае лечение в друга, то цената на интервенцията ще се определи по тарифите на лекуващата страна. Лечението се предплаща. Здравната каса в страната, чиито гражданин е пациента го обещетява със стойноста на лечението по цени на действащите здравни пътеки в нея. Ако цената на лекуващата страна е по-висока от действащите тарифи по здравна каса в страната на пациента, то разликата се заплаща от него.

В случаи че липсва лечение за някои болести в собствената ви страна и се наложи то да бъде проведено в друга страна членка на Европейския съюз, то здравната каса поема цялата му стойност.

В някои случаи на продължителни и скъпи лечения ще се изисква оторизация, като тя не може да бъде отказана, ако в страната на място липсва по-краткотрайно и/или експертно обслужване.

Като се има предвид обаче, състоянието на Здравната каса у нас и съществуващите здравни норми, не е ясно доколко и кога тези промени ще заработят и за българските пациенти.

За повече информация разгледайте тук: http://europa.eu/youreurope/citizens/health/planned-healthcare/index_bg.htm

В ЕС ще се лекуваме с равностойни права.
5 (100%) 3 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top