Невероятно вкусна и мека питка с грис
Тази питка с мая и грис е невероятно мека и вкусна и просто се топи в устата. Домашните печива стават сухи и ронливи, ако останат за следващия ден. Наличието на грис в тестото обаче го прави да стои леко и пухкаво дори и на другия ден.
Вижте нашето предложение за невероятно вкусна питка с грис: За тази питка са ви необходими две яйца, половин чаша кисело мляко, една чаша прясно мляко, две супени лъжици олио, 1 ч.л. сол, 1.ч.л.захар, ½ ч.л. сода за хляб, 4 с.л. грис, кубче прясна мая и около 600 гр. брашно. Първо разбъркайте маята със захарта, добавете малко топло прясно мляко и оставете настрани. Разбийте хубаво яйцата, добавете към тях останалото прясно мляко, киселото мляко с разтворената в него
сода за хляб, солта и олиото, а накрая прибавете и маята. В друга купа пресейте половината брашно и го смесете добре с пшеничения грис към тях добавете и яйчената смес. Замесете средно твърдо тесто, което оставете да втаса на топло място. Разделете тестото на 9 равни топчета. Наредете парчетата тесто в предварително намазнена тавичка. Оставете питката повторно да втаса, намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам или мак. Печете вашата питка с грис около 30-35 минутки или до готовност във фурна загрята до 170градуса.Ето и един интересен начин за оформяне на питката. Разделете тестото на 10 равни части. Намазнете тавата с масло, а по средата сложете малка купа с дъното нагоре. Не пропускайте да намажете с мазнина и нея. Едната топка тесто разточете до големината на чиния и я поставете върху купичката. Наредете 8-те топчета около купата. После разрежете тестото от разточената питка на осем части и всеки получен лъч поставете върху съответната топка тесто. Изведете купичката и поставете на нейно място последната топчица тесто. След повторното втасване намажете с жълтък разбит с две супени лъжици прясно мляко и поръсете със сусам. Изпечете питката с грис до готовност в загрята до 170г. фурна.