Бъркана орехова торта с млечен крем и сметана
За любителите на сладките изкушения предлагаме една наистина лесна и много вкусна орехова торта. Хубавото на тази торта, е че просто няма начин да я сбъркате.Тортата се прави с два блата.
Единият е бял и е по класическата рецепта за пандишпан- две яйца, две четири лъжици захар и четири лъжици брашно, пакетче ванилия и половин пакетче бакпулвер. За ореховия блат са ви необходими 100 гр. ситно смляни орехови ядки, 150 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, две супени лъжици какао, едно пакетче краве масло, 3 яйца и пакетче бакпулвер.
Пригответе пандишпановия блат, като предварително разбиете яйцата със захарта и постепенно прибавите брашното с предварително размесения в него бакпулвер. За какаовия орехов блат разбийте маслото и захарта на крем и добавете един по един трите жълтъка. Като не преставате да разбивате с миксера. Към получената маслена смес добавете постепенно орехите, брашното и разбитите на сняг белтъци. Редувайте тези съставки, като добавяте лъжица по лъжица и внимателно разбърквате с дървена лъжица. Изсипете готовото тесто в тортена тавичка с хартия за печене, която е намазана с малко олио. Блатовете се пекат до готовност на 170 градуса.
За крема на тортата ви е необходимо 1 л. прясно мляко, 8 с.л. брашно, 14 с.л. захар, 4 жълтъка и 1 с.л. какао, 100 гр. натурален шоколад, 100 гр. течна сметана, 2 с.л. ром, 1 желатин. Разбийте жълтъците със захарта и към тях добавете брашното, като разреждате постепенно с млякото. Варете на слаб огън до пълното сгъстяване на крема. Начупете шоколадите на малки парченца и ги добавете към горещия крем. Оставете шоколадовия крем да изстине напълно, като най-добре е да го охладите и в хладилника. Към изстиналия крем добавете и разбитата сметана. Начупете изстиналите блатове на малки парченца и ги залейте с шоколадовия крем, в който предварително сте разтворили и още топлия желатин. Разбъркайте хубаво сместа и я изсипете в тортена форма, която предварително сте покрили със стреч фолио. Покрийте цялата орехова торта с фолио и я оставете за няколко часа в хладилника хубаво да стегне.
За украса на тортата може да ползвате шоколадов ганаш и лешникови ядки. Шоколадовия ганаш се приготвя от 100 гр. млечен шоколад, 100 мл. течна сметана и 50 гр. краве масло. В тефлонов тиган оставете сметаната да заври, добавете захарта и маслото, а накрая и наситнения шоколад. Бъркайте на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Излейте шоколадовия ганаш още топъл върху ореховата торта с какао. Тази орехова торта с какао и изключително лесна за приготвяне и е много вкусна.