За вечеря, вкусно и бързо да приготвим крамбъл
Някой казват, че този лесен и вкусен десерт води началото си от английската, а други от френската кухня. От където и да идва, учудващо е, защо толкова малко познат е в българската кухня, след като е толкова вкусен, полезен и лесен за приготвяне. Можете да го приготвите от всякакви плодове и през всички сезони. Можете да го приготвите от един или няколко вида плод, както и от замразени плодове. Затова тук ще говорим за „плодове“, а не за конкретен плод.
Подмажете с масло тавичка с диаметър около 25 см. и покрийте дебело дъното с плодовете /едрите почистени и нарязани на кубчета, а костилковите с отстранени костилки/. Поръсете с 2 с. л. захар или мед. Може да добавите по желание парченца шоколад и/или ядки. Може да поръсите с любима есенция – канела, ванилия, коняк, ром и т.н.
За маслените трохи
Направете на трохи с размачкване или разбиване в блендер 100 гр масло, 1 чаша брашно, 4 супени лъжици захар и една ванилия. По желание, може да замените бялото брашно с друг тип, за по-здравословно и да добавите 1 к. чаша овесени ядки.
Разпределете маслените трохи върху плодовете и печете в загрята фурна на 170 градуса около 40 мин. или до добиване на приятен златист загар на коричката. Сервирайте топъл със сладолед или студен със сметана. Не очаквайте да сервирате десерта правилно нарязан, сервирайте с лъжица или както тук, вместо в тавичка го пригответе в отделни порционни купички.
Ето и как се приготвя: