Home / ЗА НАС / 16 хватки за безплатно щастие
16 хватки за безплатно щастие

16 хватки за безплатно щастие

Кой друг иска безплатно щастие?

Старата поговорка „Щастие не се купува.”, вече е доказана не само от времето, но е и научно безспорна истина.

Да си поговорим за това, което ни прави щастливи.

Ето 16 научно обосновани начина да си доставиш безплатно щастие.

bezplatno-shhastie9. Бъди кралица на танца

Дали ча-ча-ча, брейк, хип-хоп или полка, според учените от Mayo Clinic, танца не сте само подобрява мускулния тонус и координацията, но и увеличава енергията, намалява стреса, и понижава кръвното налягане.

10. Дъвчи дъвка

По време на тестове, е установено, че тези които дъвчат дъвка, се справят с 60% по-бързо и по-добре от тези, които не дъвчат. Причината за това? Според Andrew Scholey на Университета на Нортъмбрия в Нюкасъл, Великобритания, дъвката помага за доставката на повече кислород и глюкоза в мозъка, като не само увеличава концентрацията, но също така повишава общото настроение и увереност.

bezplatno-shhastie11. Почисти дома си

Повечето хора се чувстват подчертано депресирани, когато са заобиколени от хаос. Дали бъркотията е смесица от вещи или неразбория на документи, стреса свързан с елементарния хаос може да учести пулса и повиши кръвното налягане до степен повече от здравословната, а стресовите хормони – адреналин и кортизол да направят големи щети.

12. Сдобий се с пухкави приятели

Собствениците на домашни любимци са склонни да посещават лекаря си по-рядко и е по-малко вероятно да страдат от депресия. Ако си нямате свое животинче, галете често, любимците на съседи, приятели и близки. Влезте в някой магазин за домашни любимци и им се порадвайте.

bezplatno-shtastie13. Обгърни се в тишина

Шумът създава хроничен стрес, което поставя организма в състояние на повишен сигнал за тревога. Дори когато спите, тялото ви продължава да реагира на звуци изпомпващи хормоните на стреса. Това може да доведе до промени в сърцето и кръвоносните съдове, които допринасят за високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и инсулт. За да направите себе си щастливи и спокойни, си създайте тихо убежище в собствения си дом. Ако това не е възможно, посещавайте някой храм, или спокойно място в парка, но задължително си осигурявайте поне 15-20 минути на ден, спокойствие в пълна тишина.

14. Дръж тялото си изправено

Несъмнено има какво да се каже за изправената стойка. Според проучване на германски изследователи,  участниците, които седят с изправен гръбнак, пишат по-оригинални, забавни и вдъхновяващи истории, в сравнение с тези, които имат изкривена и неправилно отпусната стойка на тялото. Лошата стойка също така, оказва натиск върху мускулите, сухожилията и ставните връзки, допринася за износване на ставите и дори може да засегне ефективността на вътрешните органи.

bezplatno-shhastie15. Раздели се с гнева си – прости

Проучване още от 2001 год. показа връзката между болезнените спомени и мерките за стрес (EMG, пулс, кръвно налягане). Когато участниците са насърчавани да си внушават мисли за прошка и милост, стрес фактора впечатляващо намалял. Подобна публикация има и от октомври 2003 г. при проучване на 108 студенти. Редица други изследвания са показали, че милостта и прошката могат да намалят чувството на депресия, тъга и тревожност в сериозни мащаби.

16. Облей се с ярка светлина

"Да прекарвате времето си навън е оптималния вариант, но това не за всеки е възможно. Заредете тогава, дома си с много светлина и това може да направи драматична промяна във вашето настроение“, казва Норман Д. Розендал, MD професор по клинична психиатрия в Georgetown University School medical във Вашингтон. Когато светлината влезе в окото, тя стимулира мозъка да произвежда серотонин. Това предизвиква каскада от химически промени в мозъка, която значително подобрява настроението. Какво става, ако не живеете от слънчевата страна на улицата? Ще ви се наложи да ползвате изкуствена светлина, въпреки дръпнатите завеси на прозорците. Увеличете мощността на електрическите крушки. И се обливайте в светлина.

Останалите хватки вижте тук!

 

16 хватки за безплатно щастие
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top