Home / ЗА НАС / 16 хватки за безплатно щастие
16 хватки за безплатно щастие

16 хватки за безплатно щастие

Кой друг иска безплатно щастие?

Старата поговорка „Щастие не се купува.”, вече е доказана не само от времето, но е и научно безспорна истина.

Да си поговорим за това, което ни прави щастливи.

Ето 16 научно обосновани начина да си доставиш безплатно щастие.

bezplatno-shtastie1. Вгледай се в аквариума

Продължителното съзерцание на пълен с рибки аквариум намалява стреса и вследствие се понижава кръвното налягане, увеличава се чувството за благополучие и спокойствие.

Доказано е, че дори и гледане на видео с рибите в аквариума, има терапевтичен ефект.

bezplatno-shtastie2. Носи жълта дреха

Научните проучвания доказват, че жълтия цвят насърчава оптимизма, увереността, самочувствието, емоционалната сила и креативността. "Носенето на ярко жълто", потвърждава Leatrice Eiseman, автор на „Цвят за всяко настроение", повдига духа ни и привлича другите към нас, поради излъчването на оптимизъм и щастие.

3. Използвай мощта на цветята

Последните изследвания потвърждават, че цветята могат да бъдат перфектната освежителна глътка за милиони, които не се смятат за "сутрешните хора". Поведенческо проучване, проведено от изследователи в университета в Харвард и Massachusetts General Hospital потвърди, че хората, които се чувстват най-малко положителни в ранните часове, се усещат далеч по-щастливи и енергични след наблюдение, за около 5-10 минути на цветя, веднага след ставането си сутрин.

bezplatno-shtastie4. Пий мляко

Млечните продукти имат много суроватъчен протеин, който намалява физическите реакции на стрес, подобрява настроението и функцията на паметта. Ако млякото разстройва храносмилателната ви система, не се опитвайте да се пиете твърде много наведнъж, препоръчителна е 1 чаша дневно.

5. Осигури си прекрасен изглед

Изследванията показват, че болничните пациенти, които са настанени в стаи с приятен външен изглед се възстановяват по-бързо от операцията от тези, чиито изглед е в стени на сгради. Теорията е, че ако един добър изглед помага на пациентите да се възстановят по-бързо, то със сигурност трябва да помогне на останалите от нас да запазим здравето си, като повдигне настроението ни, облекчи стреса и осигури чувство на оптимизъм. Ако гледката от прозореца не е толкова свежа и релаксираща, покрийте стените си с големи постери на любимите си места.

bezplatno-shtastie6. Вдъхни любим аромат

"Специфични миризми може да предизвикат ярки спомени и носталгични чувства – и ако тези спомени са приятни, те ще намалят нивото на стрес и ще подобрят настроението", казва Алън Хирш, доцент по неврология и психиатрия в Rush- Presbyterian -St. medical Luke Center в Чикаго. Някои от любимите катализатори на настроението са мента, шоколадови бисквитки и ванилия… Осигурете си любимия аромат и вдъхвайте от него често.

7. Подскачай

"Според проучване, скачане само за 30 секунди, 3 пъти на ден, може да подобри здравето на сърдечносъдовата система, понижава кръвното налягане и повишава настроението", казва Buddy Лий, бившият американски олимпийски борец и автор на обучението Jump Rope (Human Kinetics, 2003). Още добри новини: вие не трябва да скачате бързо – дори бавния темп прави чудеса.

bezplatno-shtastie8. Смей се

Гледайте смешен сериал или шоу комедия, прочетете виц, идете на сатиричен спектакъл, или излезте със забавен приятел и ще отключите в себе си доброто настроение. Изследванията потвърждават, че смехът намалява нивото на стресовите хормони като кортизол и адреналин. Освен това, той повишава нивото на хормоните на здравето, като ендорфини и невротрансмитери. Какво повече от едно сърдечно „Ха-ха-ха…!“ може да увеличи броя на антитяло-продуциращи клетки и да подобри ефективността на Т-клетките?!?! Всичко това означава по-силна имунна система, както и по-малко физически реакции на стрес.

Бележка: Дори фалшивия смях може да доведе до някои анти-стрес хормони.

Останалите хватки вижте тук!

16 хватки за безплатно щастие
4.5 (90%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top