Home / МАМА / Болки в гърба през бременността

Болки в гърба през бременността

Каква е причината за болките в гърба по време на бременността? Те остават в списъка на обичайните оплаквания на всяка бъдеща майка.
Така както всеки един орган се променя и прави място за вашето бебе, връзките на гърба се разтягат непрекъснато заради постоянно увеличаващия се корем. Болката в корема от своя страна не е самоцелна.
Разхлабването на мускулите и тъканите се предизвиква от хормони, които се произвеждат по време на бременността. Това разхлабване цели подготовката за раждането. Трябва детеродният канал да се подготви и това е начинът. От друга страна размерите на бебето, околоплодните води, плацентата имат своето тегло. Те започват да тежат и центърът на тежестта пада в коремната област. В резултат на това бременните се принуждават да стоят необичайна поза. Гръбнакът се изкривява напред (медицинският термин е лордоза). Това води до напрягане в областта на гърба и болки.
Начините, с които може бременната да облекчи своите болки не са много. Но за това пък са ефикасни:
Лекарите препоръчват плуването- два пъти седмично. Водата дава възможност на гръбнака да бъде в хоризонтално положение. За да не се излагат на риск от инфекции в обществени плувни басейни, това те могат да правят в къщи в банята. Така има отслабване на напрежението в гръбначния стълб.
Друг вариант е топлината. Дори Плуването и топлината могат да се съчетават. Така или иначе ще използва топла вода. Ако все пак кисненето във вода не представлява интерес на бременните, то могат да поставят горещ картоф върху раменете. Това ще ги отпусне. А най-добре е да облекат една дреха, която просто ще ги затопли.
Напоследък в училищата за родители се провеждат курсове по йога за бременни. Това не е случайно. В йога-асаните има толкова много упражнения, с които се дава възможност за масаж на вътрешните органи и на гърба. Към упражненията, подходящи и за бременни са т.н. „крокодилски извивки“.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

  • […] признаци на бременност могат да бъдат различни. Ето кои от тях могат да бъдат […]

  • Scroll To Top