Home / ДИЕТИ / Йо-йо ефектът от грешно приложената диета
Йо-йо ефектът от грешно приложената диета

Йо-йо ефектът от грешно приложената диета

Защо приложените от вас диети за отслабване не постигат желаният ефект? Ето и няколко от най-основните грешки, които се допускат при прилагането на определени хранителни режими. Връщането на загубеното тегло веднага след проведената диета и натрупването на още се нарича йо-йо ефект. Името идва от названието на финландската играчка, чиито движения се извършват нагоре и надолу. Именно това се случва и с килограмите ви. Колкото бързо сте ги свалили, толкова бързо ги връщате обратно. Какво може да направим, за да избегнем злощастният резултат е тема на днешната ни статия.

На първо място трябва да отбележим, че доста диети за отслабване просто тероризират организма на човек. Когато си избирате диета, стремете се тя най-пълно да отговаря на вашият режим на живот и хранене. Идете при диетолог, които ще ви даде много полезни съвети как и какво трябва да направите. Обогатете хранителният си режим с достатъчно плодове и зеленчуци. Хранете се редовно през деня, с малки порции, но често. Така ще избегнете усещането на глад. Няма да се чувствате изнервени и стресирани от промяната. След като вече сте провели курса на диетата, не започвайте да ядете два пъти повече от преди. Само защото сте постигнали известен резултат, не значи да го загубите толкова лесно. Не зависимо, че диетата ви може да бъде достатъчно балансирана, за вашият организъм това е едно необичайно състояние. Той не разбира какво правите. Единственото нещо, което може да направи е да се самосъхрани и да започне да натрупва запасите, които сте му отнели в първият удобен момент, когато вие решите хубавичко да си хапнете.

Старите хора казват: „Прекален светец и богу не е драг.“ Всяка крайност при диети за отслабване може да бъде опасна за вас. Стремете се да се храните с полезни витамини и минерали. Така ще се тонизирате и заредите с допълнителна енергия. Чувството на ситост ще дойде и от това, че стомашните ви стени са се свили, пространството се е смалило и няма да има нужда да го „пълните“ както до сега.

Как да се справим с движението? Всеки знае, че за правилната диета е нужно движение. Но повече движение означава и повече разход на енергия. Преборете глада си с много течности и плодове между отделните хранения.

До колко е вреден йо-йо ефектът още не може да се каже. За всеки случай се стремете към балансираност, така че да не люшкате организма си в крайности, които ще му се отразят негативно.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top