Ето как да си направим карамелена украса за торти, сладкиши и кремове, а защо не и карамелени кошнички, като си поиграем с карамела.
1 ч.ч. захар
1/4 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.ч. вода
В съд с дебели стени поставете захарта, лимоновия сок и 1/4 ч.ч. вода. Внимателно изчистете стените на съда от всички полепнали захарни кристали. Поставете на среден огън и гответе като завъртате съда отвреме на време докато сместа започне да променя цвета си и стане светло златосто кафява и веднага свалете от котлона.
Поставете дъното на съда за няколко секунди в купа със студена вода – това ще спре процеса на карамелизация.
Карамела трябва да бъде с консистенцията на гъст сироп и да тече от лъжицата на дълга струйка. Ако карамела започне да се втвърдява подгрейте го на слаб огън.
1 вариант: Гребнете от карамела с лъжичка и върху предварително подмазана с олио тава русувайте фигурки със струйката върху нея. След като се охладят напълно, с шпатулка внимателно ги извадете.
2 вариант: Вземете купа и я напълнете с ледени кубчета. С лъжичката, на тънка струйка, изливайте върху кубчетата карамела произволно. Охлажда се много бързо и след, като леда се стопи, вашите причудливи форми карамел са свободни.
3 вариант: В клипчето.
http://www.youtube.com/watch?v=nT6ufL3wtsg
Можете да съхранявате карамелените формички в затворен съд и на стайна температура до една седмица.