Ако пробвате, този Лесен Коледен Десерт, ще си го приготвяте през цялата зима.
Продукти:
6 бр. ябълки
100 гр. нарязани сушени кайсии
3 с. л. смлени орехови ядки
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1/2 ч. л. канела
100 гр. захар или мед
6 ч.л. ром или коняк, 2 с. л. масло, Бутер тесто /може и без него/!
Отрежете капачета на ябълките откъм дръжката Издълбават се, като се внимава да се запазят цели, почистват се от семките и останалата част се нарязва на парченца. Смесват се с кайсиите, орехите, захарта, канелата и лимоновата кора. Обърква се добре. Със сместа се напълват ябълките. Във всяка ябълка сипете по чаена лъжичка от рома /коняка/. Отгоре сложете по парченце от маслото. Покриват се с надупчено /за да излиза парата/ капаче от бутер тестото, отгоре се посипва със захар, сусам или маково семе. Ако искате десерта да е по-лек, вместо бутер тесто, покрийте ябълките с отрязаните капачета.
Пекат се в тава върху хартия за печене, в предварително загрята на 200°C фурна. Готови са след около 30-35 мин. или до зачервяване на бутер коричката. Част от сока им потича в тавата при печенето. Затова като се извадят от фурната, вече опечените ябълки се прехвърлят в чиния за сервиране, а сока от тавата се събира и с него се поливат ябълките.
Можете да ги сервирате и топли, и студени.
[…] тази рецепта за вкусни празнични […]