Опитвали ли сте тези фантастични Коледни Рохли с аромат на празник и вълшебен вкус? Лесни и бързи за приготвяне, с абсолютно достъпни продукти, те са великолепното лакомство за вашата трапеза по Коледните и Новогодишни празници!
ПРОДУКТИ:
3/ 4 ч. ч. олио
1/ 2 к. ч. меко масло или мас
1 к.ч. захар
1 к. ч. партокалов или мандаринен сок /или сок от компот/
1 / 4 к. ч. ароматен плодов ликьор, коняк или ром
3 ванилии
1 ч. л. сода
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. кокосови стърготини
400 г брашно
1 яйце
За сиропа:
1 ч. ч. мед
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
За поръсване:
По избор: кокосови стърготини, какао, пудра захар, настърган шоколад или ситно смлени ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разбивате маслото със захарта и яйцето. При непрекъснато разбъркване добавяте олиото, сока, ликьора и ванилиите. Съвсем накрая изсипвате брашното, което предварително е смесено със содата, бакпулвера и кокосовите стърготини. Меси се мекичко тесто, от което се късат топченца с големината на орех и се оформят, като кръгли бонбонки /в които, по желание, може да притиснете ядка или сушен плод/. Редят се на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до лека промяна в цвета на тестото, около 15 – 20 мин. През това се кипва сиропа от меда, захарта и водата.
Веднага след изваждането от фурната, залейте рохлите с горещия сироп. Обърнете ги няколко пъти, за да се напоят добре. Като изстинат ги оваляйте в продукта избран от вас или във всичките, смесени предварително. Поднесете ги охладени.