Home / ДИЕТИ / Протеинова диета

Протеинова диета

Преди да пристъпим към описание на режима, започваме с уговорката, че с протеиновите диети се отслабва трайно, но те изтощават организма. Затова не трябва да се подлагаме на протеинова диета за повече от 10 дена. Можем да отслабнем до 10 килограма ако спазваме стриктно хранителния режим и спортуваме. Диетата се базира на протеини, които осигуряват основни хранителни вещества за организма.Чисти източници на протеини са месото, рибата, млечните продукти, яйцата и соята.
Те снабдяват организма с енергия и са богати на аминокиселини. Към непълноценните източници на протеини спадат ядките, семената и зърнените храни. Те не съдържат аминокиселини, но предоставят на организма ценни и здравословни хранителни вещества. За да се постигне идеалният баланс, необходимо е да се съчетават протеини с въглехидрати и мазнини. Много подходящи храни при спазването на протеиновата диета са пилешко месо, говеждо филе, риба тон, ядки, боб, яйца, кисело мляко и нискомаслено сирене. Протеините трябва да са от 30 до 60 % от общия дневен калориен прием.
Протеиновият режим спомага за забавянето на храносмилането и производството на инсулин в кръвта. По този начин организмът прибягва към използването на запасите от мазнини и така отслабваме. Освен това, протеините спомагат за изграждането на мускулна маса. Едно от основните предимства на протеиновата диета е, че не трябва да се ограничаваме от количество. Но пък трябва да ограничим някои храни и напитки като сладкиши, тестени изделия, алкохол и газирани напитки. По време на диетата се увеличава консумацията на течностите – пийте предимно минерална вода и чай. Освен че засищат организма, течностите подобряват метаболизма. Препоръчва се консумацията на студени храни, защото организмът изразходва повече енергия при тяхното усвояване. Забранени са пържените храни и пикантните подправки, защото те засилват апетита.

Примерно меню
За закуска можете да хапнете чаша обезмаслено кисело мляко с шепа плодове. За обяд – салата от зеленчуци (домати или краставици) и месо на скара. В 2-3 часа хапнете плодове или още една чаша обезмаслено мляко. Вечерята ви може да бъде салата със сирене, печено месо или риба.
На следващата сутрин за закуска можете да си позволите сварено яйце, за обяд- варено или печено пиле, а за вечерта- кофичка кисело мляко. Можете да изпивате по една-две чаши прясно мляко между основните хранения или да хапвате шепа ядки.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top