Home / АКТУАЛНО / Важността от носенето на работни ръкавици
Важността от носенето на работни ръкавици

Важността от носенето на работни ръкавици

Работните ръкавици са важна част от работното облекло на хора работещи в различни сфери на индустрията. Те трябва да са съобразени с типа работа и рисковете, свързани с работния процес, за да осигурят най-добра защита на работника. В някои случаи носенето на работни ръкавици забавя работния процес, но въпреки това те са изключително важни за предпазването от инциденти и наранявания на работниците.

Съществуват много различни модели ръкавици, пригодени за различни работни условия – индустриални производства, строителство, медицина и др. Подходящите ръкавици трябва да осигуряват максимална защита на ръцете на работника спрямо специфичния работен процес:

  • Предпазват ръцете от излагане на вредни химикали
  • Защитават от киселини и абразивни материали
  • Поддържа ръцете сухи при условия на работа с голяма влажност
  • Осигуряват по-добър захват
  • Предпазват ръцете от нараняване при пренасяне на тежки материали
  • Предпазват ръцете от екстремни температури
  • Осигуряват защита от досег с биологични материали и потенциално заразяване
  • Защитават ръцете на работника от досег с електричество
  • Осигуряват добра защита на ръцете при работа с машини със силни вибрации

Изборът на подходящо работно облекло се прави от специалисти, които преценят рисковете и определят най-надеждната екипировка за защита на работниците. Освен вида на ръкавиците и различните части на униформата, трябва да се има предвид и качеството на изработката на продуктите.

Най-високият клас работна екипировка се изработва от устойчиви материали, които гарантират по-качествено предпазване на здравето на работниците. Важна част от осигуряване на безопасността на работния процес е инструктажа за използване на екипировката. Работниците трябва да знаят как да използват работните ръкавици и как да ги поддържат в състояние, подходящо за работа.

Много модели ръкавици са предназначени за еднократна употреба. Те не бива да се използват повторно. Моделите, които са годни за многократна употреба трябва да се почистват според указанията и да се съхраняват на подходящи места.

Важността от носенето на работни ръкавици
5 (100%) 3 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top