Home / АКТУАЛНО / Вижте какво „казва“ обиколката на талията ви за вас
Вижте какво „казва“ обиколката на талията ви за вас

Вижте какво „казва“ обиколката на талията ви за вас

Обиколката на талията е сериозен показател за вашето здраве

Вероятно знаете, че индексът на телесна маса е показател, чрез който да следите здравето си. Оказва се, че има още един начин да правите това – чрез обиколката на талията. По-голямата обиколка на талията, независимо от индекса на телесна маса, е пряко свързана с риска от фатален край, показа ново изследване.

талия

В изследването включва 650 000 участника (събрани по време на 11 предишни изследвания). Изследователите са сравнили техните обиколки на талията и са анализирали риска от фатален край. Изследването показа, че по-голямата талия е силно свързана с повишения риск от смърт. Жени с обиколка на талията 90 сантиметра, например, имат 80% по-висок риск от преждевремен край в сравнение с жените с талия под 70 сантиметра. Нещо повече – всеки 5 сантиметра отгоре увеличава риска с 9%. 

Според учените дамите трябва да се стремят да не надвишават 70-сантиметровата талия, ако искат да се радват на добро здраве и дълъг живот. Това не означава, че индексът на телесна маса е напълно безполезен.  Неговото контролиране със сигурност предпазва от наднормено тегло – фактор, провокиращ сериозни заболявания. 

И все пак, защо обиколката на талията е ключ към дълголетието? 

Докато индексът на телесна маса не казва нищо за разпределението на мазнините в тялото, обиколката на талията може да ви предупреди за абдоминално затлъстяване. По-високият процент на мастна тъкан в областта на талията е свързан с по-висок риск от различни заболявания. 

Още здравни съвети ТУК!

Вижте какво „казва“ обиколката на талията ви за вас
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

Scroll To Top