Home / ИНТЕРЕСНО / ЗОДИИ / Хороскопи История
Хороскопи История

Хороскопи История

Астрологията-науката за хороскопи е една от най-древните философии, които съществуват и до днес. Някои изчисляват, че тя е на възраст 3000 години, докато други вярват, че всъщност се е зародила много по-рано в историята на човека. В древни времена, също като днес, астрологията е използвана, за да се предрича бъдещето на страни, изхода от войни, икономически трендове и още много неща, включително и личното бъдеще.

По света фермерите знаят, че при повечето посеви се сади през пролетта и реколтата се събира през есента. В някои региони обаче няма различни сезони и времето е еднакво през цялата година. Понеже различните съзвездия са видими през различните периоди от годината, могат да бъдат използвани, за да се познае кой месец е. Така например съзвездието Скорпион е видимо над вечерното небе в северното полукълбо само през лятото. Някои историци дори предполагат, че много от митовете, свързани със съзвездията са били измислени с цел фермерите да ги запомнят по-лесно. Когато видели определени съзвездия, те можели да познаят дали е време да садят или да събират реколтата. Много номадски племена пък следвали нощното небе и се местели от място на място. Подобно е и възникването на съновник.

История на хороскопа

История на хороскопа

„Хороскоп” и „астрология” са все гръцки думи. Астрологията е наука за звездите, която е практикувана от древните вавилонци, още през 3000г.пр.Хр. По-късно тя се разпространила и в Китай и останалите части на Азия. Смята се, че тези хора за първи път са забелязали, че позицията на Слънцето влияе на сезоните.

Месечни хороскопи пък се появяват при древните гърци преди няколко хиляди години. Те развили идеята за Слънцето и прибавили планетите, които също оказвали влияние върху живота на човек и предстоящите събития, които можели да бъдат определени според позицията на небесните тела.

Тогава някъде около 500г.пр.Хр. философът Платон взел астрологията и я изучил и развил още повече. По този начин задържал науката жива и подпомогнал тя да достигне до по-късните векове. През 16-и век обаче Галилео за първи път използва телескопа и това нанася удар върху астрологията. През Средновековието църквата управлявала света и трябвало да минат още 1-2 века преди астрологът Уилям Лили да прекръсти астрологията на „християнска астрология”, така че да избегне гнева на църквата и да я направи по-приемлива. Това било гениална идея, която довела до широкото разпространение на науката и

Днес всички сме запознати с ежедневните хороскопи във вестниците, които са базирани на Слънцето и са станали неразделна част от нашата култура. Разбира се най-добрите годишни хороскопи се изготвят индивидуално. Китайците също си имат свои хороскоп, но той е различен от гръцките. При него зодии са животни, а не съзвездия.

Хороскопи История
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top