Какво прави ябълките толкова важни?
Учени изследваха над 100 храни за измерване на тяхната антиоксидантна концентрация. Два сорта ябълки се наредиха на 12 и 13 място по полезност. Ябълките също така са пълни с фибри и пектин. Една средно голяма ябълка съдържа 4 грама фибри. Комбинацията от фибри и пектин дава огромни ползи за здравето.
- Здрави и бели зъби
Една ябълка може да замени дори четката ти за зъби, защото ги почиства идеално. Консумацията на ябълки стимулира производството на слюнка в устата, намалява зъбния кариес чрез понижаване на нивата на бактериите.
- Пази от Алцхаймер
Ново проучване показа, че пиенето на ябълков сок може да предпази от Алцхаймер, тъй като се бори с последиците от застаряването на мозъка.
- Пази и от Паркинсон
Хората, които ядат повече плодове, богати на фибри, придобиват защита срещу Паркинсон.
- Предпазва дори от рак
Учени от Американската асоциация за ракови изследвания са на мнение, че консумацията на ябълки може да помогне за намаляване на риска от рак. Кората на ябълката съдържа съединения с мощно анти-растежно действие на раковите клетки в черния дроб, дебелото черво и гърдата.
- Намаляване на риска от диабет
Жените, които ядат най-малко една ябълка на ден, са 28% по-малко застрашени от диабет.
- Намалява холестерола
Разтворимите фибри в ябълките се свързват с мазнините в червата, което води до по-ниски нива на холестерола.
- По-здраво сърце
Приемът на фибри възпрепятства натрупването на плаки в артериите.
- Предотвратяват появата на камъни в жлъчката
- Против запек
- Неутрализират синдрома на раздразнените черва
- Помагат при хемороиди
- Ябълките улесняват и отслабването
- Консумацията на ябълки подпомага детоксикацията на черния дроб
- Стимулират имунната система
- Предотвратяват катаракта
Много от нас забравят, че понякога най-простите храни са най-добри за здравето и фигурата ни. Следващия път посегни смело към някоя ябълка, а не към шоколада.