Home / ЗДРАВЕ / Как да изчислим овулацията

Как да изчислим овулацията

Защо ни е нужно да изчисляваме овулацията? Овулацията се свързва с фертилния период на жената. По тази причина- за едни изчислението може да е свързано с желана бременност, а за други начин за предпазване от такава.
Има няколко основни метода, които се препоръчват при следене на овулацията. А наред с тях самите вие може да започнете да наблюдавате организма си. Защото кой по-добре го познава от вас самата и може да започнете да я усещате?
Един от основните методи е температурният метод. Това, което е известно, че ден-два след овулация (отделяне на яйцеклетката от яйчника), базалната температура се повишава с 0, 2-0, 6°. Недостатъкът на този метод е предимно за жени, които искат да забременеят. Защо? Базалната температура казва, че възможността за забременяване през този месец е отминала. Важно е да е имало сексуален контакт преди тези два дни. В същото време онези, които искат да се предпазят, могат спокойно да въздъхнат. Но нали знаете, че правилното винаги има своите изключения! Това, което още трябва да ви кажем е, че алкохолът, липсата на сън и различни инфекциозни заболявания, могат да повлияят върху температурата и да ви заблудят.
Тест за определяне на овулацията. По време на овулация се наблюдава концентрация на хормона естроген и LH. Нивата на втория хормон се повишават значително преди овулация и тестовете са така създадени, че да отчетат това.
Друягият метод, който помага на жените е календарния метод. Той е малко по-сложен, защото се пресмята къс и дълъг цикъл. Има електронни разработки, в които е нужно само да попълните първия ден на вашия последен цикъл, а компютърът ще изчисли овулацията.
Ако добре познавате тялото си и нямате различни гъбични инфекции, които да причиняват бяло течение, може да сте забелязали, че има дни, в които неговата консистенция и цвят се променят. Това е един сигурен знак, че вашите фертилни дни предстоят. Причината- цервикалната слуз е богата на глюкоза, сол и белтък. Това е идеалната среда, в която спермата би преживяла няколко дена, до настъпване на овулацията.
Методът за следене на овулацията избирате сами. Важното е да познавате достатъчно добре тялото си.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top