Home / ОТНОШЕНИЯ / Как да се държим правилно в обществото? Как да се държим на първа среща?

Как да се държим правилно в обществото? Как да се държим на първа среща?

Много хора подценяват етикета, но това е нещото, което прави най-голямо впечатление. Ако искате да сте винаги на ниво и да не изпадате в неловки ситуации, старайте се да спазвате основните правила за етикет и протокол.
При първа среща, винаги бъдете тактични и естествени. Споделяйте по-малко лична информация и изслушвайте партньора ви. Ако сте на служебна среща, винаги поздравявайте първи. Ако видите ваш познат с непознати е редно да поздравите всички хора. При ръкостискане, първо жената трябва да подаде ръка. Ръка се подава и на колега, който е отсъствал по болест или идва за пръв път на работа. Винаги бъдете усмихнати и позитивно настроени към хората срещу вас. Абстрахирайте се от предварителната информация, която имате за дадения човек и му дайте шанс да се представи пред вас. Когато се запознавате, изкажете името си ясно и точно. Не е грешно ако подчертаете професията или титлата си (ако имате такава). Извън контекста на деловите отношения, можете да споменете само малкото си име. Ако не сте чули добре името на събеседника си, най-добре е да попитате веднага, за да си спестите неудобни ситуации на по-късен етап. Когато представяте приятели или познати на друг свой познат или приятел е редно да кажете името и да дадете кратка информация за хората. Например „Това е Иван. Той е мой приятел от училище, а това е Ана- колега от университета.“ Когато мъжете се представят сами пред непознати могат да кажат само малкото си име или фамилията. Жените пък могат да кажат или само малкото си име, или малкото име и презимето. Допустимо е жената да подчертае дали е госпожа или госпожица. Когато се запознават семейства, единият партньор представя първо себе си и след това представя съпруга или съпругата си. Несемейните двойки решават кой как се да представи. Прието е първо мъжът да представи приятелката си, а след това и себе си.

След като вече сте се запознали, можете да преминете към разговора. Говорете ясно и отчетливо, като избягвате диалектните думи, прекаленото жестикулиране и неудобните въпроси. Слушайте с интерес и задавайте адекватни въпроси, с които ще демонстрирате интереса си към човека или хората срещу вас. Грубият език и изтърканите фрази са крайно неподходящи. Ако не знаете какво да попитате събеседника си, най-добре се придържайте към отвлечените теми за свободно време, хоби и професия. На първа среща не е удобно да разпитвате за лични подробности. Ако човекът отсреща сам реши да се отпусне, той/тя ще започне темата. Ако вие искате да избегнете неудобен въпрос, но все пак не желаете да засегнете събеседника си, отговорете уклончиво или просто се усмихнете.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top