Необходими продукти за ябълков пай:
3 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 пакетче краве масло (125 грама)
1 чаша и половина захар
1 чаша и половина брашно
половин пакетче бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора
Необходими продукти за плънката:
няколко средно големи ябълки
1 чаена лъжичка канела
3 супени лъжици захар
50 грама стафиди
100 грама орехи ( натрошени)
галета
Разбийте яйцата с миксер и добавете захарта. Разтопете маслото и го добавете при яйцата и захарта. Продължете разбиването и постепенно прибавяйте киселото мляко, брашното и бакпулвера. Накрая сложете ванилията и лимоновата кора.
Настържете ябълките и ги смесете с канелата, захарта, стафидите и орехите.
Сложете половината от тестото на дъното на кръгла тава с ринг и поръсете с галета. Изсипете цялата ябълкова плънка и отново поръсете с галета. Накрая покрийте с останалото тесто и печете ябълковия пай на 180 градуса в предварително загрята фурна.