Home / ЗДРАВЕ / Как да се грижим за петите си

Как да се грижим за петите си

Понякога под формата на схващане, друг път на мазол, петите ни напомнят за себе си. Те също искат капка внимание. Нека когато полагаме грижа за цялото си тяло, включим и тях в програмата. Кои фактори влияят най-често върху болката в петите?
Едни от факторите, на които едва ли обръщаме внимание, но които причиняват дискомфорт в петите са: неудобните обувки, работно място, което предполага стоенето прав, възрастта, постоянно напрягане на мускулатурата. Започваме да чувстваме дискомфорт при изправяне, може да има режеща болка (предполагам всеки е стъпвал на криво върху много остър камък).
Като за начало е желателно да се откажете от носенето на обувки с високи токчета или на високи платформи. Може да прибегнете до ортопедични стелки, които се грижат не само за стъпалото, а и за петата. Друг вариант е да си купувате обувки, които са с въздушни възглавнички.
Научете се ежедневно да правите упражнения за разтоварване на прасците и пети, а не за натоварване. Обикновено в тази графа спада упражненията, при които може да се повдигате на пръсти. Първо с единия, после с другия крак, евентуално, за да има някакво натоварване в ръката може да имате тежест. Нека тя да е от страната на прасеца и петата, които разтоварвате. Ако обичате да тичате, а имате проблеми с петите, ще трябва да се лишите от това удоволствие.
Ако проблемите с петите на са в резултат на възпаления, то е възможно да имате външни проблеми- мазоли например. Те представляват обединяване на мъртви клетки под формата на топка. Как може да се справите с тях?
Една изпитана рецепта в домашни условия е намокрянето на коричка хляб с оцет и превързване на мазола. Може би по-интересно е как да не допускаме появявата на мазоли. Желателно е да се правят бани с топла вода за краката. Дори не е нужно да слагате нищо допълнително. Веднъж седмично правете баня по около 30 минути. Изтрийте цялосто краката и най-вече петите с пемза. Ненужната кожа се премахва и ходилата и петите добиват мек вид. Ако желаете има кремове за пети, които подпомагат образуването на нова кожа. Те също спомагат за добрия външен вид на петите.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top