Home / ЗДРАВЕ / Какви рискове крие противогрипната ваксина?

Какви рискове крие противогрипната ваксина?

Идва сезонът на ваксините и според много лекари точно сега е моментът да посетим кабинетите им. Ваксините по принцип са създадени да засилват имунитета на организма и да го предпазват от определено заболяване. Те могат да бъдат моновалентни или поливалентни, т.е. да ни защитават от едно или много заболявания. Обикновено ваксините съдържат минимално количество агенти, които наподобяват по действие микроорганизмите, които причиняват заболяването. Именно тези агенти стимулират имунната система и позволяват на тялото да разпознае вируса като външен елемент, да го унищожи и запомни, за да го неутрализира при повторна поява. Но съществуват и много противници на ваксините, според които не е необходимо да се стимулира заболяване в организма ни, за да се предпазим от него. Противогрипната ваксина реално представлява среща с болестта, без тя да се предизвиква. Но дали е така?

Много хора твърдят, че ваксините не са безопасни и постоянно се борят със здравната и законодателната система, които налагат задължителни имунизации срещу определени вируси и зарази. Същите тези хора повдигат въпросите за липсата на свободен избор, изкривени приоритети в здравеопазването, разхищение на средства от държавната хазна и мафия във фармацевтичната индустрия. Но най-важното от всичко е рискът за здравето на пациентите, който крият някои от токсичните вещества в противогрипните и обикновените ваксини. Друг аргумент срещу противогрипните ваксини е незадълбоченото тестване на веществата в тях и страничните ефекти от тях. Колко от вас биват информирани от лекаря за съдържанието на ваксината, за срока на годност, страничните ефекти и алтернативата на дадена имунизация? А колко от вас изобщо се интересуват от това и питат лекаря си?
Огромен брой пациенти се оплакват от силни болки, треска, слабост в мускулите, общо неразположение, гадене, болка в ставите, замайване, главоболие, усложнения в нервната система и т.н вследствие на определена имунизация. Не са рядкост и смъртните случаи след имунизиране, но често те са потулвани от медиите и не стават обект на обществено достояние. Вероятната връзка на трагичните случаи с ваксините обаче дава поводи за сериозни дискусии и спорове относно полезното действие на противогрипните профилактични имунизации сред лекарската гилдия и сред цялото общество. На въпросът какво съдържат ваксините от-до не може да отговори с точност нито един доктор. Според специалисти, в съдържанието на противогрипните ваксини можем да открием алуминий, тимерозал, формалдехид и скуалин. Алуминият, както всички знаем, е тежък метал, който се натрупва в организма. Макар и в малко количество, той е вреден за здравето, а още от деца сме подложени на много имунизации и реимунизации. Алуминият в комбинация с живак има пагубно въздействие върху човешкият организъм. Тимерозалът е живачно съединение, което се описва в листовката на ваксината като добавка или консервант. Това вещество се съдържа в почти всички ваксини и крие високи рискове за увреждане на нервната система. Живакът е един от най-токсичните тежки метали, който, макар и в малки количества, може да увреди сериозно мозъчните клетки и „благодарение“ на ваксините да се разболеете от аутизъм, деменция или Алцхаймер. Много е важно да се информирате за съдържанието на ваксината, още повече ако трябва да имунизирате дете.
Формалдехидът е много опасен за здравето дори при вдишване, а чрез ваксината той влиза директно в организма. Според Агенцията за защита на околната среда на Америка, формалдехидът е канцерогенен. Скуалинът, който също е често срещан елемент в състава на ваксините, е естествена молекула на тялото. Той се намира в мозъка и цялата нервна система, но когато е инжектиран като външен елемент, тялото го унищожава и развива естествен имунитет към него. Това се отразява пагубно на естествения скуалин в тялото и, разбира се, за цялата нервна система. По този начин, ваксините създават автоимунни заболявания, които могат да се появят веднага след имунизацията или след години. Затова, ваксините трябва да се изследват многократно, в продължение на голям период от време и да се установят евентуалните рискове и странични ефекти. Всеки сам трябва да направи свободния си избор дали да направи ваксина на себе си или детето си и да поеме произтичащата от това отговорност.
От правна гледна точка, обаче, хората, които не направят ваксина на себе си или на детето си подлежат на санкции. Държавата ги лишава веднъж от правото си да бъдат информирани за това, което се слага в тялото им под формата на ваксина. Втори път ги лишава от правото си да откажат и им налага глоби, не позволява на родителите да запишат неваксинираните си деца в детска градина и ги лишава от полагащите им се месечни добавки. Онези, които не искат да бъдат санкционирани, намират вратички да заобиколят закона. Тук обаче навлизаме в други теми, които обхващат ваксините като цяло, а не конкретно ваксините против грип. При противогрипните ваксини често се дискутира темата, че те имат странични действия, които са еквивалентни или дори по-лоши от симптомите на самия грип. Някои хора смятат, че вероятността да получат страничен ефект от имунизацията е по-голяма от това да се заразят с грип.

И все пак!
Въпросът за ваксините не трябва да стои като за или против. Трябва да бъдат дискутирани по-скоро евентуалните рискове, които крие ваксината, трябва да се дава по-подробна информация за съдържанието им, всеки гражданин да има правото на отказ и правото на друг избор.
Преди да отречете напълно ваксините, или пък да ги защитите, имайте предвид, че те имат ефект около 50-70%. Не е изключено след поставяне на ваксина да се разболеете. Но в този случай вероятността да прекарате болестта по-леко и да оздравеете по-бързо е много по-голяма. Това съвсем не означава, че ваксината не действа. Освен това е твърде вероятно да се разболеем от вирус, против който сме ваксинирани, по простата причина, че вирусите имат свойството да мутират. Всеки един може да реши дали да постави противогрипна ваксина на себе си или детето си. Винаги има алтернатива, просто трябва да я потърсите. За да сте сигурни, че ще избегнете определени странични ефекти- информирайте се! Четете внимателно листовките, консултирайте се с медицински лица. Не подценявайте личната си хигиена, в пиковите сезони на грип избягвайте срещите с много хора, пийте витамини, хранете се с богата на белтъчини храна, предпазвайте се от преохлаждане и потърсете медицинска помощ при първите симптоми на настинка или грип.

Какви рискове крие противогрипната ваксина?
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

  • […] тази година грипът няма да ни се размине. Ето защо е важно са подкрепим […]

  • Scroll To Top