Home / МАМА / Какво ни струва да имаме дете в България?

Какво ни струва да имаме дете в България?

На този въпрос може да отговори само една истинска майка. Само тя може да опише неземната радост, която й носи детето, голямото щастие и промяната в семейството, отговорността, която носи родителството и само тя може да даде информация от първа ръка за неволите, с които се сблъсква в българската действителност.
Факт е, че в последните деситилетия, българките раждат в по-напреднала възраст. Ако изобщо си позволят лукса да родят. И това не се случва от нежелание, а от липса на възможности. Да, възможности…предимно от финансов характер. Българката добре обмисля преди да забременее. Да имаш дете със сигурност е безценно. Това е мечта, желание, дълг към рода. Но как можеш да си позволиш да бъдеш родител в днешно време, при положение, че държавата не ти помага по никакъв начин?

Преди да роди първото си дете, българската жена добре трябва да прецени дали ще може да му осигури нормално бъдеще и да си позволи да го издържа. Затова и изчаква. Жената първо изчаква да срещне подходящия партньор, после изчаква да придобие смелост, изчаква да стабилизира финансовото си положение, след това изчаква с надеждата времената да се променят към по-добро. Докато чака, годините минават и изведнъж жената се оказва на 42 неомъжена, без наследник, с незадоволителна работа и нестабилни доходи.
Ако някоя жена се престраши да поеме по трудния път към майчинството, или пък случайно трябва да приеме ролята на майка, тя се уверява в това, че българският абсурд да създадеш поколение струва много. Много финансови средства, много нерви и много притеснения. Затова и много жени в детеродна възраст решават да потърсят щастието си извън границите на милата ни родина и да дарят с наследник някой Франц, Пиер или Джон. Със смешната месечна детска добавка в размер на 35 лева, нито една майка не може да осигури нужното за пълноценното развитие на детето си. Изобщо не споменаваме разходите за раждането. За разлика от други европейски страни, където държавата се отплаща на майката за увеличаването на демографския прираст на населението, в България раждаемостта не се насърчава по никакъв начин, а напротив – държавата обрича нацията на заличаване. В Германия например, в повечето многодетни семейства е напълно достатъчно да работи само единия родител. Тук, след изтичане на отпуска по майчинство, работодателите отбягват да наемат на работа млада майка. Това е още една причина, която отказва много млади жени да станат майки и доказва, че да имаш дете в България струва много.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

  • […] консумация на консервирани храни може да доведе до безплодие. Причината за това не са самите консерви, а лепилото, с […]

  • Scroll To Top