Home / МАМА / Кожни болести при котките

Кожни болести при котките

И котките страдат! Често се случва да посетим ветеринарния лекар заради нашия мил домашен любимец, който има симптоми на кожни или инфекциозни болести.
Първият признак, както и при нас хората, е промяна на кожата на животинчето. За да се предпишат правилните медикаменти и да бъде излекуван проблемът напълно, то трябва да се открие причината. А те могат да се разнообразни!
Честата картина е просто алергична реакция. Тя може да е към мебелировката в къщи, към праха или пък към някоя добавка в храната. Ето и някои конкретни видове кожни болести, с които се налага да се бори вашето коте.
Бълхи- чрез своето хоботче тя се закрепва за кожата на домашния любимец и започва да се храни от неговата кръв.
Акар- това са кожни паразити. Те нападат котки, кучета и зайци. Симптомите при всеки домашен любимец са различни. Някои от тях не може да се забележи промяна, но при други може да се наблюдава лющене на кожата по гърба. Освен кожни акари, може да има и ушни акари по вашето коте. Те предизвикват силен сърбеж.

Гъбични кожни заболявания също не са рядкост сред домашните любимци. Те също могат да бъдат покосени от гъбичката кандида. Отначало тя протича без особени симптоми. На следващ етап от инфекцията обаче се получават издути ранички по кожата и лигавицата с червеникави краища, които имат и неприятна миризма. Трябва да се предприеме консултация с ветеринар, който да вземе правилно решение за лечението й. По-лекият случай е когато котето ви е с добра имунна система тя е локализирана. В по-лошия случай – може да се стигне до повръщане и др.
Независимо за какъв тип кожни заболявания става дума- ектопаразитни, бактериални, гъбични и т.н, то трябва да се консултирате с лекар, когато забележите промяна в кожата на своя домашен любимец. Има някои кожни заболявания при котките като акри, които могат да се прехвърлят и по хората!

Кожни болести при котките
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top