Home / ЗДРАВЕ / Най-честите грешки, които крият риск за здравето

Най-честите грешки, които крият риск за здравето

Често ли си лягате късно? Продължавате ли да посещавате солариуми през зимата и злоупотребявате ли с вредни храни, алкохол и цигари? Ако е така, то вие сте един от хилядите умни и образовани хора, които продължават да допускат глупави грешки, които които крият риск за здравето. Странно е как всеки човек се чувства подготвен да решава сложни задачи, да поема отговорност за семейството, да се справя добре в работата, но не и да обръща достатъчно внимание на здравето си.
Ето кои са най-разпространените грешки, с които поставяме на карта здравословното си състояние.
1. Най-подценяваната грешка, която допускаме най-често е пропускането на закуската. Клише или не, закуската остава най-важното хранене за деня. Старайте се да отделите няколко минутки сутрин и да си приготвите закуска. Вероятно всички знаете, че докато спите, метаболизмът ви се забавя. Когато се събудите, организмът има нужда от храна, за да задейства отново метаболитните процеси. Ако не закусвате, няма как да се запасите с енергия за деня. Ако не закусвате с цел да се отървете от излишни калории, също се подвеждате. Всъщност ще изядете много повече при следващото хранене, за да компенсирате глада си.

2. Втората често допускана грешка е прекаленото излагане на слънце в името на добрия тен. Всички знаем, че излагането на слънце е противопоказно за кожата. То може да доведе до алергии, преждевременно остаряване на кожата и дори рак. Същите рискове крие и излагането на ултравиолетови лъчи в солариума.
3. Пушенето се нарежда в топ 3 на най-глупавите грешки, които допускаме ежедневно. Всеки знае, че тютюнът е вреден за здравето, но са малко тези, които се отказват от цигарата с кафето. Все пак, нека припомним, че тютюнопушенето може да причини рак на белите дробове, рак на гърлото, преждевременно появяване на бръчки и състаряване на кожата, може да доведе до импотентност при мъжете и усложнения на бременността при жените. Отказването от цигарите е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си. Отправете си предизвикателство още утре!
4. Пропускането на профилактичните прегледи също е една грешка, която често подценяваме и продължаваме да допускаме. Не изчаквайте нещо да ви заболи, за да посетите лекарския кабинет. Ходете на контролен преглед при лекар и зъболекар поне два пъти в годината. Така увеличавате шанса си да се излекувате по-бързо или дори да предотвратите развиването на заболяване.
5. Друга глупава грешка, която допускаме постоянно е лишаването на организма си от сън. За да си починем ефективно и да се заредим с необходимата енергия за следващия ден е необходимо да спим поне 7-8 часа на денонощие. Липсата на сън се отразява не само върху настроението ни, но и върху външния вид и здравето.
6. Няма начин да не обърнем внимание и на начина на хранене. Поглъщането на много мазни, много сладки и много солени храни води до повишаване на теглото и крие опасност от инфаркт, инсулт и други проблеми със сърдечната дейност. Ще си направите голяма услуга, ако ограничите вредните храни и забравите за газираните напитки и алкохола.
7. Не мислете, че когато избирате диетични продукти решавате всички си проблеми. Четете внимателно описанията на опаковките и избягвайте храните и напитките с изкуствени подсладители, много оцветители, подобрители и консерванти. Някои от тези овкусители са замаскирани под неузнаваеми имена. Информирайте се добре за това, което съдържа храната ви.
8. Друга грешка, която често допускаме е воденето на застоял начин на живот. Вярно е, че след 8-часов работен ден едва ли имате сила за тичане и изморителни тренировки, но все пак движението не трябва да се пропуска. Вместо да хванете автобуса до вкъщи може да се разходите или пък да се раздвижите вкъщи пред телевизора.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top