Home / АКТУАЛНО / НЯМА лекари в 95% от училищата!
НЯМА лекари в 95% от училищата!

НЯМА лекари в 95% от училищата!

Знаете ли, че НЯМА лекари в 95% от училищата!

Недостигът на медицински персонал в училищата тревожи и учители, и родители. Само в 5% от българските училища има щатни лекари, заплатите на които се осигуряват от… родителите.

doctor in school1

Проблемът с липсата на лекари и медицински сестри в училищата се задълбочава и придобива ужасяващи размери. Оказва се, че едва в 5% от училищата има щатни лекари. Данните сочат, че в системата работят 1200 медицински сестри, но има необходимост от още поне 300, стана ясно от думите на Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата за народната просвета и директор на строителния техникум в Перник.

Истината е, че родните медици не желаят да работят в училищата, тъй като не виждат перспективи за развитие. Освен това, заплащането е другият ключов фактор, който не работи в тяхна полза. За да се покрие този дефицит, трябва да се увеличат ангажиментите на лекарите и паралелно с това – тяхното заплащане.

Самуил Шейнин обърна внимание на инициативата на Образователното министерство за обучение на педагози в долекарска помощ. Има средства тази инициатива да обхване по-голям брой училища и донякъде да реши проблемът с липсата на лекари.

По последни данни в училищата са ангажирани не повече от 60-100 лекари, което само по себе си е абсурдно. Всички знаем колко важно е да се осигури медицинска грижа за децата във всеки един учебен ден. Родителите са притеснени и с право кой изобщо се грижи за децата им, когато са на училище. Има предложение възнаграждението на медицинските сестри, което в момента се движи от порядъка на 350-400 лева (!!!), да скочи на 450 лева. Това ще повиши мотивацията на медицинския персонал, убедени са родителите.

Този проблем за съжаление не е отсега. От 10 години се говори за липсата на щатни лекари в училищата, но сами виждате какъв е резултат. Изводите оставяме на вас!

НЯМА лекари в 95% от училищата!
5 (100%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

  • […] са в пълен потрес от информацията, която децата им получават в училище и […]

  • Scroll To Top