Home / ЗДРАВЕ / Всичко, което не знаем за ринопластиката

Всичко, което не знаем за ринопластиката

Думата естетическа хирургия може да предизвика известна доза притеснение сред нас, въпреки че все повече хора прибягват към нея. Може би причината се крие в недостатъчната осведоменост, от една страна. От друга страна, за да се прибегне до естетина хирургия първо трябва да са чути достатъчно добри отзиви за конкретната клиника.
Днес темата ни е ринопластика или корекция за промяна на формата на носа. Кога прибягваме до тази процедура?
Има две причини, заради които може да прибегнем към ринопластика– едната е чисто естетическа. Гледаме се в огледалото, но формата на носа не е онази, за която всички копнеят- чипо и малко, а напротив- забелязваме гърбица на носа, която може да ни влуди. В този случай става дума за интервенция, която е чисто и просто естетическа. Другият тип ринопластика се препоръчва от специалисти. Тя е наложителна, когато имаме проблеми с дишането. До такива може да се стигне в следствие на травма на носа. На всеки може да се е случвало в ученическа възраст да посрещне някоя въртяща волейболна или баскетболна топка с нос, а след време да забележи промяна във формата на носа. При такива случаи консултациите с лекар не само, че са препоръчителни, а са наложителни!
Независимо кой от двата типа ринопластика трябва да извършим, първата стъпка преди операцията е консултация с хирург. По време на тези срещи се определя, каква е очакваната бъдеща форма на носа. Тогава ще разберем дали след ринопластиката ще може да имаме желания нос. Възможно е увеличаване или намаляне на ноздрите, промяна на ъгъла между горната устна и началото на носа и др. Преди самта операция е много важно да се следва стриктно предписание (като за всяка хирургическа интервенция) по отношение на хигиената. Това включва почистване на носа два пъти дневно със специални медикаменти-Hebiscrub oder Decutan, предписани от хирурга. Стриктното спазване на предписанието е първата крачка към успешна ринопластика без следоперационни инфекции.
Следващата стъпка е самата операция. За този момент отговорност носят хирурзите. Те предварително са взели решение, в коя част ще се реве, чупи и т.н. Едва ли има хирург, който ще започне операция без да е направил снимка на носа. Ако се случи нещо подобно, то по-добре изобщо не се подлагайте на интервенцияата.
Последната стъпка, кояето е също толкова важна, колкото точната ръка на хирурга, който ще извърши интервенцията, е стриктното спазване на инструкциите в следоперационния период. След самата операция носът ви ще бъде защипан с щипка, за да не се размества. В рамките на най-малко две седмици ще трябва да ходите на превръзка и консултация с лекар. Но най-важното е, че трябва да сте готови за един доста продължителен период на възстановяване (в рамките на около шест месеца).
В заключение може да кажем, че ринопластиката не е процедура, на която може да се подловим с лека ръка. Тя е за хора с реалистични, а не фантастични очаквания. Чрез тази, а и всяка друга интервенция може да се постигнат подобрения, но не и съвършенство!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top