Home / ЗДРАВЕ / Как да се отървем от чувството за глад?

Как да се отървем от чувството за глад?

Повишеният апетит може да се дължи на нарушения в ендокринната, нервната или храносмилателната система. Увеличаването на апетита, съпътствано от огромното чувство за глад, може да се окаже и естествена реакция на организма след голямо изразходване на калории или напрегната физическа активност. Други причини за постоянен глад са резките промени в нивото на кръвната захар и промените в настроението.
Предлагаме ви няколко съвета, които могат да понижат чувството за глад и да ви помогнат при мечтаното отслабване.
Нека започнем с подправките. Те подсилват вкуса на храната и придават невероятен аромат. Но също така, подправките стимулират апетита. Опитайте се да ограничите количествата на подправките в гозбите. Избягвайте много солени и много сладки храни. След преяждане със солени храни, организмът ни изисква нещо сладко. Когато доставим необходимото количество сладки храни на организма, тогава се появява нуждата от солено и така се завърта един порочен кръг. За да не попадате в него, не хапвайте много солено и много сладко.
Не робувайте на митове, че диетичните храни и напитки със сигурност са полезни. Напротив, те дори са по-вредни. Според много проучвания, изкуствените подсладители и подобрители подсилват чувството за глад и стимулират апетита.
Ограничете хапването в малките часове. Ако сте много гладни, залъжете апетита си с нещо леко. Зърнените закуски и ядките залъгват глада. Освен това, те са нискокалорични и често са препоръчвани при спазването на диети. Другите храни, които създават усещане за ситост са въглехидратите, продуктите с олигозахариди и нишесте. Такива са млечните продукти, яйцата, соята.
Консумацията на протеини също оставя чувството за ситост. Качествени белтъчини се съдържат в киселото мляко и бобовите растения.
За да се отървете от чувството за глад, ограничете консумацията на рафинирани въглехидрати. Ако си мислите, че с хапването на хамбургер или баничка ще укроти глада ви, лъжете се. Въглехидратите и така наречените „вредни храни“ повишават апетита. Вместо тях, хапнете шепа орехи или бадеми. Така ще бъдете сити до следващото хранене и няма да напълнеете.
Откажете се и от алкохола преди ядене. Колкото и малко да е количеството, помнете, че алкохолът повишава апетита.
Не се поддавайте на лъжливото чувство за глад. Много често може да изпитвате глад, ако сте под напрежение, чувствате се изморени, недоспали или депресирани. Понякога сигурно изпитвате глад и от скука. Постарайте се да преодолеете състоянието си, вместо да се тъпчете с различни храни. В такъв случай изпийте чаша чай, изяжте ябълка или просто си намерете занимание, което да ви отвлича от мислите за храна.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top