Home / ЗДРАВЕ / Зависимост от сладко! Как да се справим?

Зависимост от сладко! Как да се справим?

Когато някой пие много, има алкохолна зависимост, пуши ли- зависим от цигарите. А какво ще кажете вие, драги мои, които редовно претършувате хладилника и шкафа със запаси от сладко? Дали пък не сте развили зависимост към сладкото?
Не ви ли се е случвало да отворите поредния шоколад, но ваш близък, който осъзнава, че се храните прекалено много със сладки неща, да ви го вземе от ръцете. Тогава вие ставате раздразнителен и сякаш започвате да изпитвате вътрешен гняв. Дори най-точно казано- имате неконтролируеми действия.
Ако сте имали подобен случай или сте преживели подобно нещо с децата си, които често оставяте на сладки работи, само и само да хапнат нещо, то това е обезпокоителен факт. Едно такова поведение се доближава до истинската зависимост, както при дрогата, алкохола и цигарите. Когато нивото на инсулина в кръвната захар намалее (то се поддържа от захарта, брашното и нишастето), механизмът в мозъка се включва. Учените го сравняват с „махмурлук“ Чувствате се зле и трябва да си набавите следващата доза. Да не говорим, че веществата като кофеин в кафето и колата увеличават още веднъж зависимостта ви.
Истината е, че зависимостта към сладкото, веднъж добита, трудно може да се пребори. Центърът в мозъка изпраща сигнали, че тялото се чувства добре при приема на сладки неща. Хора, които имат някакви проблеми, предпочитат да намерят утеха в сладкото, отколкото съзнателно да възприемат своята зависимост. А дума да не става да говорят за тези проблеми!
Дори да пробват да заменят сладкото с нещо здравословно, винаги ще намерят начин да си набавят от „своя наркотик“-сладкото.
Единственото решение е започване на терапия с психотерапевт. Процесът е бавен. Той има за цел да повлияе на ония чувства и емоции, които подтикват човека към сладкото. Опитва се да накара човека да осъзнае на какво се дължат погрешните му хранителни навици и да направи съзнанието конструктивно по отношение на решаване на проблема. Когато резултатът е на лице означава, че човекът трябва да прави разлика между реален повик за глад на организма си и просто тъпкане със сладко.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top