Home / ДОМ / 9 -те основни грешки в интериорния дизайн, които да избягвате
9 -те основни грешки в интериорния дизайн, които да избягвате

9 -те основни грешки в интериорния дизайн, които да избягвате

Да имаш възможността да се учиш от грешките на другите е изключително полезно особено за интериорния дизайн. Помислете само за загубеното време, пари и нерви. Не си заслужава да ги хвърляте на вятъра. В тази статия с помощта на Антония Саранеделчева, интериорен дизайнер на Моми Студио, ще споделим с вас няколко от най-често допусканите грешки от хората непрофесионалисти, които са решили да декорират сами домовете си. Вие лесно можете да ги избегнете ако обмислите и планирате всичко внимателно.

Прибързали сте с процеса на проектиране
Ефективното и правилно проектиране на интериора изисква време за планиране и организация. Ако бързате може да пропуснете много важни стъпки и да ги претупате, да вземете прибързани решения, които да имат неприятни последствия. За това не бързайте и бъдете внимателни, за да получите накрая наистина мечтания дом! Първата и най-основна стъпка преди започването на всяко жилище е взимането на точните му размери и правилно ситуиране на всяка мебел, според функцията и размерите й.

pribarzano-proektirane

 

Неправилни пропорции

Често срещана грешка е да се изберат мебели с неправилни пропорции спрямо пространството. Големите и обемни мебели правят стаята малка, а по-големите пространства пък изискват да бъдат изпълнени правилно, за да не изглеждат пусти. Правилните пропорции създават усещане за простор.

nepravilni-proporcii

 

Претрупване с мебели

Много хора не съумяват да избегнат тази грешка, когато решават да планират цялостния интериорен дизайн на своя дом сами. Една претрупана стая с твърде много мебели може да натоварва вашето съзнание. Не забравяйте, че е изключително важно вашето жилище да изглежда просторно. Доказано е, че човек почива и се пуска най-добре в дома си, когато той създава усещане за простор.

pretrupani-mebeli

Лошо осветление
Всеки интериорен дизайн може да изглежда добре в тъмното, но дали ще изглежда също толкова добре и когато включите осветлението? Докато изготвяте вашия проект, не забравяйте, че осветлението е от ключово значение. Сами ще се убедите, че именно осветлението може да направи или развали един проект. Подходящото осветление наистина придава една особена емоция на стаята. Все пак не прекалявайте, защото със сигурност не искате да се чувствате сякаш сте под слънцето, но в същото време пък липсата на осветление създава по-мрачна обстановка и настроение у хората. Създайте „сцени“ чрез различната насоченост на отделни групи осветителни тела, които да създават и видове атмосфера в помещението.

losho-osvetlenie

Без огледала

Това е голяма грешка! Използването на огледала ще създадат усещане за много по-просторни стаи. Ако във вашия дом няма поне едно огледало или прозорци, то вашия дом ще бъде тъмен и мрачен. Не се колебайте и поставете едно или две огледа на вашите стени. Бъдете креативни! Можете да изберете много рамки в различни форми и размери, с който да придадете още по-оригинален вид на вашите огледала. Поставяйки огледала в избрана от вас стая тя не само ще изглежда по-просторна, но тя ще бъде и по-светла, защото огледалата отразяват светлината!

bez-ogledala

Във вашия дом няма живи растения
Безспорно, за да подобрите усещането за една стая и да я направите много по-уютна трябва да добавите към интериорния дизайн няколко растения. Добавянето на растения създава по-естествено усещане в стаята, а избора на правилните растения ще освежи и въздуха. При проектиране на вътрешния дизайн на една стая никога не забравяйте да включите и петте сетива при вземането на решения.

jivi-rasteniq

Не поставяйте вашите картини на високо
Къде ще поставите вашите картини или снимки по стените зависи изцяло от вас и избора за всеки човек е субективен. Но ако искате вашите близки и приятели да им обърнат внимание, тогава запомнете, че височината, на която ще бъдат окачени не трябва да бъде нито твърдени ниско, нито твърде високо. Според специалистите в интериорния дизайн, за да привлечете внимание към вашите картини те трябва да бъдат поставени на височината на вашия ръст. Ако все пак искате стаята да изглежда по-голяма с илюзия за по-висок таван, то трябва да ги поставите малко по-високо, но не твърде много.

kartini-na-visoko

Купувате боя, преди да сте избрали мебели и тъкани
Избор на цветове трябва бъде съобразен с цялостната концепция на апартамента. Цветът на дадена стая не зависи само от боята по стените. Комбинацията от цветовете на щорите и мебелите до голяма степен също ще повлияят на цялото цветоусещане на пространство. Важно е първо да изберете подходящите цветове мебели и тъкани, за да може да ги съчетаете с тези на стените на вашия апартамент. Не вярваме, че ще искате да пребоядисвате вашия апартамент няколко пъти, ако избраните от вас мебели не подхождат никак на цвета на стените ви. Много по-лесно ще намерите боя, която да подхожда на избраните от вас мебели, отколкото обраното. За това не прибързвайте, а направете предварително цялостната концепция за интериорния дизайн, обзавеждането и цветовете на вашия апартамент.

mebeli-i-takani

Не обръщате внимание на акустиката
Как да подредите мебелите в стаята, така че да подобрите акустиката й може да се окаже едно от най-трудните решения. Това обаче ще бъде важно за вашата стая за развлечения или в хола ви, където планирате да гледате филми или да се забавлявате с приятели. Безспорно нищо не е по-важно от звука, когато става въпрос за гледане на филми или купони. Когато обзавеждате вашия хол заложете на меката мебел и килими, които запазват звука без той да кънти излишно в стаята.

akustika

9 -те основни грешки в интериорния дизайн, които да избягвате
4 (80%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top