Чувайки думичката мусака, в съзнанието на всеки от нас изплува така вкусното и традиционно ястие, приготвено от мама или баба. Но сега ще ви предложим една по – различна рецепта. За да приготвите своето кулинарно изкушение се нуждаете от :
1. 1кг. картофи ;
2. 500 гр. кайма ( най – добре телешка ) ;
3. 3-4 твърдо сварени яйца ;
4. кисели краставички ;
5. половин кофичка кисело мляко ;
6. 1 сурово яйце ;
7. сол ;
8. черен пипер и червен пипер ;
9. магданоз ;
10. олио
11. 1 глава лук
12. 1 супена лъжица брашно
След като сте се снабдили с всичко необходимо първо сварете картофите, а след като се охладят ги обелете и пасирайте. Преди да ги пасирате прибавете сол и олио на вкус. След пасирането разделете получената смес на две части. Междувременно сварете 3 – 4 яйца и подгответе каймата. За целта сгорещете малко олио в тиган и запържете 1 глава лук.Прибавете каймата при непрекъснато бъркане. Овкусете с черен пипер, червен пипер и сол. След като каймата се запържи и охлади прибавете 4 – 5 нарязани на дребно кисели краставички и твърдо сварените яйца, също нарязани на малки кубчета. Следващата стъпка в приготвянето на мусаката е намазняване на една тавичка със съвсем малко олио. Вземете едната половина от приготвеното предварително картофено пюре и я разстилете в тавичката. Върху картофеното канапе изсипете приготвената запържена кайма. Разстилете я равномерно и поръсете със ситно нарязания магданоз. След това покрийте с останалата част от картофеното пюре. Притиснете с вилица по крайщата на тавичката. Залейте със заливка приготвена от киселото мляко , суровото яйце и 1 супена лъжица брашно. Поръсете с червен пипер. Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете до образуване на червена коричка. Така приготвената мусака ще ви донесе комплименти от цялото семейство.
Tagged with: мусака