Home / АКТУАЛНО / Защо е важно да си направим туристическа застраховка
Защо е важно да си направим туристическа застраховка

Защо е важно да си направим туристическа застраховка

Когато на човек му предстои пътуване, последното нещо, за което мисли, са рисковете, свързани със здравето. Обикновено си казваме, че "каквото има да става, ще става", чукаме на дърво, завъртаме се на място (и в двете посоки), прекръстваме се няколко пъти (за всеки случай) и заминаваме доволни, сякаш сме се сейвнали преди това. И така, когато се случи някaкаква злополука или се появи неочаквано заболяване се чувстваме като комарджия, който е загубил всичко, защото е заложил само на едно число.
За да предотвратим подобни моменти, които могат да нарушат ритъма на нашата почивка и да се отразят значително на финансовото ни състояние, е добре да помислим да заложим на малко повече числа. Един от начините да се сведат до минимум негативните последици от подобни събития, докато сме на път е сключването на туристическа застраховка.
Всички сме чували за това животно, наречено "туристическа застраховка", но най-често го подминаваме със същата незаинтересованост, с която като български политик минава покрай протестиращ гражданин. И се чувстваме излъгани, когато ни се наложи да прибегнем до медицински услуги, които особено в чужбина са много, много скъпи.
Туристическото застраховане осигурява спокойствие при пътуване в България или в чужбина и е подкрепа при възникването на всякакви непредвидени ситуации. Рисковете, които туристическите застраховки покриват, обикновено зависят от тяхното предназначение, но покриятията най-общо са следните:
– покриване на всякакви медицински разходи, които са възникнали вследствие на злополука или акутно заболяване;
– обезпечаване при трайно намалена възможност за активна работоспособност вследствие на злополука по време на пътуване;
– покриване на всякакви разходи за спасяване, транспортиране и репатриране на пострадалия вследствие злополука или акутно заболяване;
– при смърт вследствие на злополука;
– покриване на стойността на личен багаж вследствие на кражба чрез взлом, въоръжен грабеж или загуба (физическо унищожаване);
– правна помощ;
– покриване на спасителни разноски в случай на нужда;
– покриване на разходите за дентална помощ;
– включване на гражданска отговорност за нанесени щети на трети лица.
Предимствата, които повечето застрахователни дружества предлагат, са следните:
– липса на ограничение във възрастта и броя на застрахованите;
– покриване на загубите при отмяна на пътуване – т.е. ако клиентът вече е заплатил за за своята почивка, но се случи нещо непредвидено, което да му попречи да отпътува, парите му биват възстановени;
– международно съдействие при нужда – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината;
– застраховката, която е валидна за целия свят, като изключим интересни местенца като Сирия, Афганистан, Сомалия и др.;
– нивата на поркитие на застраховката обикновено са съобразени с личния бюджет на клиента.
Когато сключвате туристическата си застрахова, е добре да попитате брокера си и за допълнителните видове застраховане, които може да ви предложи. Те най-често са следните:
– застраховка за покриване на рискове при екстремни спортове;
– допълнителни застраховки за немедицински разходи;
– застраховка на кола под наем;
– европейска здравна карта.
Всеки сам преценява за себе си дали ще отдели малко от времето преди пътуването, за да сключи туристическа застраховка. Има много хора, които пердашат напред-назад без такава и обикновено повечето от тях нямат проблеми. Кому обаче е нужно да дърпа дявола за опашката?

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top